Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

De onweerstaanbare opkomst van de bv(

  • Webmaster (info)

    De onweerstaanbare opkomst van de bv(Het Financieele Dagblad 26 February 2008 Tuesday )

    In grote lijnen zijn er voor de bv in de ziekenhuiswereld drie vormen in zwang. In de eerste plaats de zogenoemde zelfstandige behandelcentra (zbc's), waarvan er inmiddels ruim honderd zijn. Dat zijn vaak door specialisten opgerichte privéklinieken die verzekerde zorg leveren. Ze storten zich vooral op het segment van de markt waarover de zorgverleners vrij mogen onderhandelen met de verzekeraars, het zogenoemde B-segment. Het gaat daarbij om ingrepen zoals knie- en staaroperaties.

    De zbc's kunnen voor 100% in het bezit zijn van de specialisten, maar ook voor 100% of minder in het bezit van een ziekenhuis. In dat laatste geval brengt een ziekenhuis eigen activiteiten buiten zijn muren.

    Een minder vergaande vorm van het verzelfstandigen van ziekenhuisactiviteiten is de variant van de Isala-klinieken, waarbij specialisten een bv oprichten onder de paraplu van het ziekenhuis.

    De meest radicale variant is de omvorming van een heel ziekenhuis tot een bv. Er zijn een paar voorbeelden. Het bekendste is het Slotervaart Ziekenhuis, dat in 2006 door investeringsmaatschappij Meromi Holding van een faillissement werd gered. Andere ziekenhuizen die de intentie hebben uitgesproken om zich om te vormen tot een bv of een nv zijn het Sint Jans Gasthuis in Weert en het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden.

    Ten slotte is er nog een variant van de buitencategorie, het zogenoemde franchisemodel. De Nijmeegse Sint Maartenskliniek, gespecialiseerd in orthopedie, bouwt aan een franchiseketen van klinieken elders in het land, waarin andere ziekenhuizen deel kunnen nemen.

  • maurits

    Een goed voorbeeld is ook Medisch Centrum Breda/Silhouetkliniek welke deels ZBC is voor vergoede zorg (spataderoperaties en endolaser, carpaal tunnel) en deels niet vergoede zorg (borstvergroting, borstlifting, etc)

    Dit centrum is enorm gegroeid de laatste jaren en verhuist nu binnenkort naar Etten-Leur met 2 moderne operatiekamers om zich vooral toe te leggen op ambulante chirurgie of dagchirurgie.