Ziekenhuizen en medisch specialisten zien aandeelhouderschap als een goede manier om te zorgen dat de belangen van specialisten en ziekenhuizen samenkomen, zodat er betere strategische keuzen kunnen worden gemaakt, zo blijkt uit een rondgang.

Nu bestaat er nog een spanningsveld tussen de belangen van specialisten - die op uurbasis worden betaald en er dus belang bij hebben de productie op te voeren - en ziekenhuizen, die binnen een budget moeten blijven. ‘Dat moet anders als je je als zorgaanbieder opnieuw wilt gaan positioneren in een vrije markt’, aldus Gita Gallé, directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werkt aan een advies waarbij aandeelhouderschap wordt onderzocht. ‘Als blijkt dat de burger hier beter van wordt, zullen wij een dergelijke constructie aanbevelen’, zegt woordvoerster Annemiek van der Laan.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten moet er ‘zeker geëxperimenteerd’ worden met aandeelhouderschap. ‘Maar het is niet voor elk ziekenhuis dé oplossing’, zegt NVZ-directeur Gallé. ‘Ik zie het meer voor me in een focuskliniek met een beperkt aantal behandelingen dan in een academisch ziekenhuis. Ook is het de vraag of alle dokters dat risico willen gaan dragen.’

Nu zijn medisch specialisten alleen verantwoordelijk voor hun eigen maatschap. ‘Hun drijfveren hoeven niet in lijn te liggen met die van andere specialistenmaatschappen of van de ziekenhuisdirectie’, zegt consultant Alma. Het komt volgens hem regelmatig voor dat ‘suboptimale beslissingen’ worden genomen. ‘Stel dat de vraag naar orthopedie stijgt en het ziekenhuis wil daaraan tegemoetkomen. Nu kan zo’n keuze voor andere specialismen ongunstig zijn, omdat zij dan minder geld krijgen. Als alle specialisten aandeelhouder zijn, profiteren niet alleen de orthopeden van deze strategische keuze, maar alle specialisten.

de Volkskrant january 24, 2008