Nederland twijfelt nog aan het nut van privéklinieken. In Duitsland scoort een aantal al jaren zo hoog op kwaliteit en transparantie dat de Zwitserse zorg ze als benchmark gebruikt.

Een mooie eenpersoonskamer met tv en dvd-speler, internetaansluiting, een menukaart als in een restaurant, een koelkast, een ruime badkamer met alles erop en eraan, inclusief föhn. In het dagverblijf staat een espressomachine en liggen schalen met fruit, koekjes en chocolade. Helios-ziekenhuizen hebben aparte vleugels met luxe kamers voor patiënten. Die zijn niet gereserveerd voor privépatiënten, legt geneesheer-directeur Dirk Kieback van de Helios-kliniek in Aue uit. Daar hebben we minder dan 1% van. Iedere ziekenfondspatiënt die bereid is 100 per nacht extra te betalen, kan een van deze kamers krijgen. Ik was eerst verbaasd over deze vleugel , geeft Kieback toe. Hier in het Erzgebirge woont immers niet het meest koopkrachtige publiek. Maar de kamers zijn het hele jaar door volgeboekt. Een ziekenhuisverblijf is vervelend genoeg, daarom wil ik het die twee, drie dagen zo aangenaam mogelijk hebben, zo redeneren veel mensen.

Patiëntvriendelijkheid maakt Helios, de Duitse keten van inmiddels 58 privéklinieken, aantrekkelijk voor patiënten in binnen- en buitenland. Zo bleek uit de vragenlijsten die pas bevallen vrouwen in 2006 invulden, dat 88% hun behandeling als uitstekend of zeer goed beoordeelde. De prestaties en de transparantie zijn zo voorbeeldig dat de Zwitsers Helios als ijkpunt voor hun eigen zorg gebruiken, zegt Kieback. Wie wil kan op internet de verrichtingen van elke Helios-kliniek opzoeken. Een klik en de zoekende weet hoeveel operaties en behandelingen op welk gebied in de afgelopen jaren zijn verricht.